eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyile?Re: ile?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
    wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl
    !news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "Panslavista" <p...@i...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody,pl.rec.dom
    References: <1...@c...googlegroups.com>
    <i83p4u$t7f$1@news.dialog.net.pl>
    <e...@d...googlegroups.com>
    <1...@l...googlegroups.com>
    <4ca5b1d8$0$22801$65785112@news.neostrada.pl>
    Subject: Re: ile?
    Date: Fri, 1 Oct 2010 12:13:31 +0200
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    Lines: 25
    Message-ID: <4ca5b45a$0$21007$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.6.247.188
    X-Trace: 1285928026 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 21007 83.6.247.188:1297
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:230434 pl.rec.dom:124234
    [ ukryj nagłówki ]

    "Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
    news:4ca5b1d8$0$22801$65785112@news.neostrada.pl...
    > "tofika" <e...@i...pl> wrote in message
    > news:1dbcbd75-3d18-4afc-bbc8-380664449870@l6g2000yqb
    .googlegroups.com...
    >
    > Chcesz powiedzieć, że to było poważne pytanie do mnie?
    > Wszystkie opieńki bez względu na zastosowanie blanszuje sie około 5 min
    > od zagotowania. Tak obgotowane można wrzucić po odcieknięciu na masełko,
    > posolić i usmażyć do chleba czy ziemniaków, można zrobić z sosem
    > koperkowym, udusić z cebulką albo jak piszesz ukisić - układając w
    > kamiennym garnku blaszkami do góry i soląc. Dobrze jest wtedy zalać
    > odrobiną żywego i dobrego zakwasu z żurku , a nawet serwatki z kwaśnego
    > (domowego) mleka, po to by dostarczyć bakterii kwasu mlekowego. Ukiszone
    > gołąbki w chłodzie przestoją nawet rok, a zastosowanie jak wyżej, po
    > opłukaniu z kwasu, można kiszone jeść prosto z garnka (słoika) bez dalszej
    > obróbki.

    Nie tylko gołąbki i opieńki, ale każde inne zjadliwe grzyby można kisić lub
    solić.

    Można też solić wełniankę (mleczaj wełnianka - podobny do rydza, lecz o
    piekącym smaku) w tej solance przeleży trzy miesiące i potem trzeba go
    przepłukać z solanki i można bezpiecznie zjadać.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 01.10.10 19:19 moon

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1