eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problemRe: pieczenie chleba- problem
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!goblin1!gobli
    n3!goblin.stu.neva.ru!de-l.enfer-du-nord.net!feeder2.enfer-du-nord.net!newsfeed
    .kamp.net!newsfeed.kamp.net!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed
    .neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.
    neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: <p...@o...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    References: <jc11a1$o2e$1@news.task.gda.pl>
    Subject: Re: pieczenie chleba- problem
    Date: Tue, 13 Dec 2011 11:57:22 +0100
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    Lines: 36
    Message-ID: <4ee72f91$0$5801$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.14.154.234
    X-Trace: 1323773841 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 5801 83.14.154.234:39536
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:131713
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "p 47" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:jc11a1$o2e$1@news.task.gda.pl...
    > Od pewnego czasu piekę chleb w tzw. automacie do pieczenia pieczywa,
    > najczęsciej z gotowych mieszanek.
    > Jakośc wypieków jest zazwyczaj zdecydowanie lepsza od kupnych.
    > Jednakże b. często napotykam na niezrozumiały, sprzeczny z fizyką problem,
    > a mianowicie mimo, że chleb po wyrobieniu doskonale wyrasta, to w
    > momencie, gdy program dochodzi do początku fazy wypieku (włącza się
    > grzałka do pieczenia) to wtedy wyraźnie on opada (nawet do ok. 40%
    > pierwotnej objętości).

    Bo zbyt długo rośnie. Skróć nieco czas wyrastania. Pieczenie trzeba
    uruchomić nieco wcześniej niż wyrastanie osiągnie swoje maximum.
    Wówczas końcowa faza rośnięcia nastąpi po włączeniu grzałki
    i ustanie w momencie, gdy temperatura będzie już wysoka, a to
    zapobiegnie opadaniu.

    Swoją drogą - też polecam zakwas. Nie da się go pogodzić
    z programami maszyny, bo wymaga dłuższych czasów wyrastania
    i pieczenia, ale z powodzeniem da się używać w maszynie,
    trzeba tylko kontrolować proces i przełączać programy ręcznie.


    Pozdrawiam...
    vVojtek
    www.frozentime.prv.pl









Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1