eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problemRe: pieczenie chleba- problem
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
    eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
    From: krys <k...@p...onet.pl>
    Date: Tue, 13 Dec 2011 16:53:17 +0100
    User-Agent: KNode/4.4.5
    Content-Transfer-Encoding: 8Bit
    Subject: Re: pieczenie chleba- problem
    Newsgroups: pl.rec.dom
    References: <jc11a1$o2e$1@news.task.gda.pl> <jc1a3d$obd$1@news.icm.edu.pl>
    <jc1u9g$9b8$1@news.dialog.net.pl> <jc348l$9n0$1@inews.gazeta.pl>
    <4ee5c0a9$0$8445$65785112@news.neostrada.pl>
    <4ee71a87$0$5801$65785112@news.neostrada.pl>
    Followup-To: pl.rec.dom
    MIME-Version: 1.0
    Lines: 32
    Message-ID: <4ee774ee$0$1216$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.20.26
    X-Trace: 1323791598 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1216 79.185.20.26:58148
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:131718
    [ ukryj nagłówki ]

    Qrczak wrote:

    >> Ja ruszam zakwas też na pi razy oko 12 godzin przed. I rozmnażam, p[o
    >> czym połowa idzie do lodówki, a druga do chleba.
    >
    > Odkładam zwykle ok. 200g zaczynu na później. Z tego, po dwudniowym
    > rozruchu, spokojnie wychodzą cztery kilogramowe bochenki.

    Ja trzymam w słoiku 0,9l, tak z połowę słoika. Na noc dziele na pół,
    dokładam do każdego słoika po ok. 200ml wody i 10 łyżek mąki, miacham i
    zostawiam. Porcja na cały piekarnik wzdłuż i wszerz.
    >
    >>> Ciekawe. Na samym zakwasie chleb wyrasta lepiej niż z dodatkiem drożdży.
    >>> I nie opada.
    >>
    >> I w dodatku prawie wszystko wybacza.
    >
    > Na poczatku byłam taka przewrażliwiona (że zaczyn młody za słaby) a
    > nadgorliwa i dodawałam drożdże. I wyrastało kiepsko, a wyrośnięte mocno
    > opadało. Na samym zakwasie tak się nie zdarza. Za to spokojnie podwaja
    > objętość w trakcie wyrastania.
    > Teraz przymierzam się do zrobienia zaczynu na pszennej.

    Dokładnie.
    Ja zaczyn mam żytni, chleb piekę pszenno-żytni. Jak nie ucieknie, to zawsze
    się udaje.

    --
    Pozdrawiam
    J.

    www.kontestacja.com

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1