eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domChleb razowy z ziarnami › Re: Chleb razowy z ziarnami
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
    tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
    From: "gdaMa" <g...@w...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Chleb razowy z ziarnami
    Date: Thu, 12 Feb 2009 11:03:16 +0100
    Organization: TP - http://www.tp.pl/
    Lines: 50
    Message-ID: <gn0slk$ruu$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    References: <gmh87o$fsg$1@atlantis.news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: mgm.softman.com.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1234433524 28638 213.25.195.100 (12 Feb 2009
    10:12:04 GMT)
    X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2009 10:12:04 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1933
    X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1933
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:108240
    [ ukryj nagłówki ]

    Pewnego wiosennego dnia tej zimy *Jan Werbiński* tak bajdurzył/a:

    > Która receptura na chleb pszenno żytni, na zakwasie, z ziarnami jest
    > najlepsza?
    > Od czego zacząć?
    >
    > Mam ziarna sezamu, słonecznika i dyni. :-)

    Ja piekę pszenny z ziarnami - siemienie lniane, dynia, słonecznik (można
    dodać sezam).
    Pierwszy zakwas jest "dostany", ale spokojnie można sobie sobie taki zakwas
    wyhodować.

    1 kg mąki pszennej 650-tki
    1 szkl. otrąb pszennych
    1 szkl. siemienia
    1/2 szkl. pestek dyni
    1/2 szkl. pestek słonecznika
    ew. 1/2 szkl. sezamu
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    4,5 - 5 szkl. letniej wody
    zakwas (wcześniej wystawiony z lodówki by nabrał temp. pokojowej i "życia")

    Etap 1.
    Wymieszać suche składniki, dodać wodę, wymieszać, dodać zakwas, wymieszać.
    Odstawić przykryte ściereczką na 2 h w ciepłe miejsce.
    Jak ciasto wyrośnie wysmarować 2 formy keksówki masłem/margaryną wysypać
    bułką tartą lub otrębami (ja preferuję otręby). Z ciasta chlebowego odłożyć
    do słoika ok 3-4 łyżek na przyszły zakwas (w słoiku po średnim majonezie ma
    być tego ok 1/3) i wstawić do lodówki - można przechowywać do 10 dni. Resztę
    ciasta przełożyć do foremek, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką
    i zapomnieć na kolejne 9 h.

    Etap 2.
    Po odczekaniu (przespaniu) określonego czasu posmarować wierzch jajkiem /
    wodą / mlekiem (preferuję mleko) i wstawić do nagrzanego piekarnika (170
    stC - termoobieg / 190 stC - zwykły) i piec odpowiednio 1 h do 1h 20 min. Ja
    z lenistwa wstawiam do nienagrzanego piekarnika i piekę ok 1,5 h.

    Pierwszy etap (przygotowanie ciasta, następnie przełożenie do foremek) robię
    odpowiednio rano przed pracą bądź wieczorem.
    Piekę po przyjściu z pracy bądź rano przed wyjściem (znaczy wstawiam chleb
    do piekarnika jak mąż wychodzi o 5:30 i idę spać... o 7 budzi mnie budzik i
    zapach gotowego chleba :). Piekę średnio raz w tygodniu.

    --
    Pozdrawiam,
    Magda *gdaMa*

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1