eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyCydr, robił ktoś? › Re: Cydr, robił ktoś?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
    !eu.feeder.erje.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.c
    om!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.
    news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-f
    or-mail
    From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    References: <54187faf$0$2356$65785112@news.neostrada.pl>
    Subject: Re: Cydr, robił ktoś?
    Date: Wed, 17 Sep 2014 08:24:30 +0200
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=response
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    Lines: 28
    Message-ID: <54192927$0$2227$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 89-68-70-207.dynamic.chello.pl
    X-Trace: 1410935079 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2227 89.68.70.207:2412
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:237979
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "Jacek" <k...@a...com> napisał w wiadomości
    news:54187faf$0$2356$65785112@news.neostrada.pl...
    > Właśnie kończę dzisiejszy "udój" soku jabłkowego.
    > Z tego, co czytam można go przerobić na cydr, ale piszą, że ma być robiony
    > metodą górnej fermentacji na drożdżach Saccharomyces cerevisiae. Nigdy
    > tego nie robiłem, więc chciałbym się poradzić mądrzejszych ode mnie, czy
    > warto się w cydr bawić w domu?
    > Skąd wziąć takie drożdże i jaki są szanse, że cydr wyjdzie strawny?
    > A może lepiej przerobić go na "jabcok", to się zawsze udaje, a z dodatkiem
    > soku z jeżyn wychodzi całkiem smaczny.
    > Jacek

    Takie drożdże dostaniesz w OBI lub innym budowlanym. Firma Biowin. Mają:
    "Saccharomyces cerevisiae" i "Saccharomyces cerevisiae (bayanus)" w swojej
    ofercie.
    Jeśli nie to pytaj w firmie Biowin.

    Ja swoje cydry robilem na drożdżach piwowarskich Safbrew S-33 (zielona
    saszetka) firmy Fermentis ponieważ S-33 mają wysoką tolerancję na alkohol.
    Nawet wyszły dobre. Trzeba będzie pamiętać by po jakimś czasie dosłodzić
    syropem cukrowym jeśli wyjdzie zbyt wytrawny.

    My zawsze dosładzamy aż do momntu kiedy alkohol zabije drożdże. Najlepiej
    sprawdzać proces fermentacji cukromierzem. Po zakończonej fermentacji gdy
    już nie bulka w rurce: poniżej 0 BLG to będzie bardzo wytrawne. 5-6 BLG
    powinno być slodkie

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1