-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!eu.feeder.erje.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.c
om!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.
news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-f
or-mail
From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
References: <54187faf$0$2356$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Cydr, robił ktoś?
Date: Wed, 17 Sep 2014 08:24:30 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 28
Message-ID: <54192927$0$2227$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-68-70-207.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1410935079 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2227 89.68.70.207:2412
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:237979
[ ukryj nagłówki ]
Użytkownik "Jacek" <k...@a...com> napisał w wiadomości
news:54187faf$0$2356$65785112@news.neostrada.pl...
> Właśnie kończę dzisiejszy "udój" soku jabłkowego.
> Z tego, co czytam można go przerobić na cydr, ale piszą, że ma być robiony
> metodą górnej fermentacji na drożdżach Saccharomyces cerevisiae. Nigdy
> tego nie robiłem, więc chciałbym się poradzić mądrzejszych ode mnie, czy
> warto się w cydr bawić w domu?
> Skąd wziąć takie drożdże i jaki są szanse, że cydr wyjdzie strawny?
> A może lepiej przerobić go na "jabcok", to się zawsze udaje, a z dodatkiem
> soku z jeżyn wychodzi całkiem smaczny.
> Jacek
Takie drożdże dostaniesz w OBI lub innym budowlanym. Firma Biowin. Mają:
"Saccharomyces cerevisiae" i "Saccharomyces cerevisiae (bayanus)" w swojej
ofercie.
Jeśli nie to pytaj w firmie Biowin.
Ja swoje cydry robilem na drożdżach piwowarskich Safbrew S-33 (zielona
saszetka) firmy Fermentis ponieważ S-33 mają wysoką tolerancję na alkohol.
Nawet wyszły dobre. Trzeba będzie pamiętać by po jakimś czasie dosłodzić
syropem cukrowym jeśli wyjdzie zbyt wytrawny.
My zawsze dosładzamy aż do momntu kiedy alkohol zabije drożdże. Najlepiej
sprawdzać proces fermentacji cukromierzem. Po zakończonej fermentacji gdy
już nie bulka w rurce: poniżej 0 BLG to będzie bardzo wytrawne. 5-6 BLG
powinno być slodkie
Najnowsze wątki z tej grupy
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
- aronia na jarząbie coś sie dzieje
- Klon palmowy - czesciowo uschnal po zimie
- co zrobić z szyszkami?
- Co urośnie w cieniu
- Cebula w doniczkach
Najnowsze wątki
- 2024-05-04 Bonusowe pytanie rozliczenie sie z elektrownia - fotowoltaika.
- 2024-05-02 Dlaczego energia elektryczna jest droga i cały czas drożeje
- 2024-05-02 Fotowoltaika - inwerter - jakie ficzery?
- 2024-04-28 wymiana przewodu od licznika do mieszkania
- 2024-04-27 Zadaszenie tarasu, a wymagany spadek
- 2024-04-22 Re: Może tutaj się uda: [NTG] Elewacja / dziurawa Churka
- 2024-04-21 Jeszcze raz: Domek na działce, zabezpieczenie tynku
- 2024-04-20 debili nie sieją
- 2024-04-17 Domek na działce, zabezpieczenie tynku
- 2024-04-12 Zmierzch kreta?
- 2024-04-06 Przedłużenie odpływu
- 2024-04-06 Czym pomalować kadmowaną stal?
- 2024-04-04 Zabezpieczenia silnika kosiarki
- 2024-03-29 Ogrzewanie 2023/2024.
- 2024-03-29 Ogrzewanie 2023/2024.