eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyJabłka obrodziły! › Re: Jabłka obrodziły!
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
    blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
    -spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Tue, 16 Oct 2018 12:59:36 +0200
    From: collie <c...@v...pl>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:7.0.1) Gecko/20110929
    Thunderbird/7.0.1
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Jabłka obrodziły!
    References: <8...@g...com>
    <5bc0b2a5$0$495$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@g...com>
    <ppv02h$oc8$1@node2.news.atman.pl>
    <5...@g...com>
    <ppvq29$6n9$1@node1.news.atman.pl>
    <6...@g...com>
    In-Reply-To: <6...@g...com>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 40
    Message-ID: <5bc5c498$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.7.63.67
    X-Trace: 1539687576 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 526 83.7.63.67:50117
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241828
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 16.10.2018 10:43, i...@g...pl pisze:

    > To drożdże aktywne. Nie stosuję drożdży aktywnych, tylko szczepy wyselekcjonowane z
    naturalnie występujących w przyrodzie - nie bez powodu.

    Nie bez powodu nie wiesz o czym piszesz. Powodem jest to samo
    co u Misia z "Kubusia Puchatka". Wszystkie drożdże winiarskie
    są aktywne, gdy nie są martwe i rozpoczynają swoją pracę nad
    produkcją alkoholu natychmiast (drożdże dzikie i drożdże
    szlachetne w płynnym preparacie), albo po jakimś czasie
    (drożdże szlachetne w suchym preparacie). Wszystkie drożdże
    winiarskie to samobójcy: produkują alkohol, który w końcu
    ich zabija - drożdże dzikie giną już przy stężeniu 4% C2H5OH,
    a niektóre szczepy drożdży szlachetnych są odporne na alkohol
    nawet do 18%. I nie ma bata - wszystkie drożdże w nastawie
    zginą po osiągnięciu śmiertelnego dla siebie poziomu alkoholu.
    Mogą przeżyć tylko w przypadku braku surowca, czyli cukru.
    Jeśli więc komuś drożdże w nastawie (lub zacierze) żyją, to
    znaczy, że oszczędzał na cukrze. Bez wdawania się w szczegóły:
    jeśli nastaw/zacier ma 30% cukru to żadne drożdże nie mają
    prawa w nim przeżyć a wino (lub zacier) osiągnie nawet te
    wspomniane 18%, gdy nam się trafią szczególnie dobre drożdże.
    Ale to teoria, w praktyce należy się cieszyć, gdy nasze wino
    będzie miało 14-16%.

    W sumie lepiej dać więcej cukru, niż za mało, gdyż nadmiar
    cukru po prostu zostanie w winie, dając w efekcie wino słodkie.
    Drogą prób i błędów dochodzimy do tego, jakie stężenie cukru
    powinno być w nastawie, by przy posiadanym szczepie drożdży
    otrzymać wino wytrawne a drożdże pokotem leżały na dnie
    balona.

    I jeszcze jedno: żadne owoce (łącznie z winogronami) nie
    zawierają więcej niż 16% cukru, więc do wspomnianych 30%
    im daleko i nie dziwota, że niektórym Misiom [...] wywijają
    kitkami drożdże w winie.





Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1