eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieLokal 47m2 - czym grzać? › Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
    blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
    -spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Thu, 08 Mar 2018 22:53:09 +0100
    From: collie <c...@v...pl>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:7.0.1) Gecko/20110929 Thunderbird/7.0.1
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
    References: <5aa17e45$0$673$65785112@news.neostrada.pl>
    <5aa18bce$0$31358$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <4...@g...com>
    <5aa19752$0$670$65785112@news.neostrada.pl>
    <p7s94q$8po$1@node2.news.atman.pl>
    In-Reply-To: <p7s94q$8po$1@node2.news.atman.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 18
    Message-ID: <5aa1b0c1$0$31373$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.27.127.12
    X-Trace: 1520545986 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31373 83.27.127.12:55276
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:539445
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2018-03-08 22:14, Sebastian Biały pisze:

    > Mój kominek pali się świetnie w przypadku 4 kostek, ciepło przez 3h. Przy 6
    > zaczyna być niebezpiecznie, przy 8 obawiałbym sie pożaru, ciezko stać 2m od szyby,
    > żar jak z pieca hutniczego. nie ma znaczenia czy zapale od dolu czy od góry, po
    > kilkunastu minutach pali się cała objętością. A tu władowane jest ze 30 na raz.
    > Hmmm.. co to za kominek że nie ma niebezpieczeństwa pożaru i zaczadzenia?

    Jak podpalisz stos brykietów od dołu, to tak będzie - zrobi się piec hutniczy.
    Stąd zwykle brykietami ludzie palą tak jak drewnem - dorzucając do ognia po 2-3
    kostki. Ale mówimy tu o paleniu (zapalaniu) stosu od góry. Odpowiednio regulując
    dopływ powietrza, osiągniemy efekt stopniowego palenia się stosu - ogień
    (a właściwie żar) będzie powoli schodził w dół i na boki. Warunkiem jest dobry
    ciąg kominowy i - jak już pisałem - możliwość precyzyjnej regulacji dopływu
    powietrza do kominka. Jeśli mamy dobry komin, sprawną wentylację oraz dopływ
    powietrza do pomieszczenia (najlepsze jest bezpośrednie doprowadzenie powietrza
    z zewnątrz do kominka osobnym kanałem), to zaczadzenie nam nie grozi.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1