eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domZupki z torebki. › Re: Zupki z torebki.
  • Data: 2015-02-17 22:55:53
    Temat: Re: Zupki z torebki.
    Od: k...@g...com szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu wtorek, 17 lutego 2015 22:17:48 UTC+1 użytkownik XL napisał:
    > Dnia Tue, 17 Feb 2015 13:10:19 -0800 (PST), k...@g...com
    > napisał(a):
    >
    > > W dniu wtorek, 17 lutego 2015 22:07:04 UTC+1 użytkownik XL napisał:
    > >> Dnia Tue, 17 Feb 2015 12:49:28 -0800 (PST), k...@g...com
    > >> napisał(a):
    > >>
    > >>> W dniu wtorek, 17 lutego 2015 21:41:33 UTC+1 użytkownik XL napisał:
    > >>>> Dnia Tue, 17 Feb 2015 21:02:58 +0100, Przesmiewca napisał(a):
    > >>>>
    > >>>>> k...@g...com napisał(a):
    > >>>>>
    > >>>>>>Wyglądała na zwykłą. Jakiś profesor od jedzenia omówił skład zupy z torebki.
    I nic tam nie znalazł takiego co może zaszkodzić
    > >>>>>
    > >>>>> Zamiast pierdolic farmazony po grupach, idz do sklepu, wez do reki pare zupek
    i poczytaj sklady. To
    > >>>>> nawet producenci nie ukrywaja, co dodaja, no ale to przeciez mowi "jakis"
    profesor, co tam wiedzą
    > >>>>> producenci. Ale pewnie jak jedna zupka nie miala chemi, to innych producentow
    przeciez tez nie moze
    > >>>>> miec.
    > >>>>>
    > >>>>> A tak powazniej pare lat temu na sieci byl filmik pokazujacy czas trawienia
    makaronu z zupy
    > >>>>> tradycyjnej i tej z torebki - oba pokarmy powedrowaly do zoladka z
    miniaturowymi kamerami.
    > >>>>> Na yt pewnie gdzies lezy ten material, to sobie mozna zobaczyc wartosc tego
    produktu.
    > >>>>>
    > >>>>>> Czytam a to E to antyzbrylacz taki sam jak w zwykłej mące.
    > >>>>>
    > >>>>> Do maki sa jeszcze dodawane srodki przeciwplesniowe, nie tylko antyzbrylacze.
    > >>>>> A dodatkow do skladnikow uzytych do zrobienia produktu producent
    > >>>>> w mysl prawa junii nie musi wymieniac.
    > >>>>
    > >>>> 100/100
    > >>>
    > >>> To twoje i przygłupcy IQ
    > >>
    > >> Idź ty już do tych swoich torebkowych zupek, boś już tak durny, że
    > >> potwierdzasz sobą spożycie glutasoli, a jest szansa, że wkrótce glutaminian
    > >> spowoduje, iż nie naciśniesz nawet celnie klawisza.
    > >> Juz wiadomo, od czego ten polski naród tak na potęgę głupieje:
    > >>
    > >> "Glutamina (kwas glutaminowy) jest naturalnie występującym aminokwasem
    > >> znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego
    > >> naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. W 1908 r.
    > >> japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy ? wodorostu ?
    > >> kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale
    > >> podkreśla intensywność innych.
    > >> E 621 = glutaminian sodu
    > >>
    > >> Glutaminian sodu dziś syntetyzowany jest chemicznie ? szybko rozpowszechnił
    > >> się jako przyprawa znana ?istotą smaku?. Obecnie stosuje się go w coraz
    > >> większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.
    > >> Dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.
    > >>
    > >> W ciągu roku produkuje się 400 tysięcy ton glutaminianu sodu, a znajdziemy
    > >> go w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach,
    > >> mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej,
    > >> zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w
    > >> produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.
    > >>
    > >> Glutaminian sodu nie jest obojętny dla układu nerwowego.
    > >>
    > >> Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z
    > >> najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów
    > >> w centralnym systemie nerwowym. Jednak jego stężenie jest bardzo małe
    > >> (poniżej 8-12 ?M). Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost
    > >> stężenia neuroprzekaźnika ? wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W
    > >> zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej
    > >> może doprowadzić do jej śmierci."
    > >>
    > >> http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/
    > >
    > > Nie musisz udowadniać po raz kolejny że jesteś idiotka.
    >
    > Mam pięć torebek zupki w proszku na zbyciu - wysyłam ci pocztą, i tak już
    > bardziej ci nie zaszkodzą :->

    Lotna jesteś jak płyta chodnikowa.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1