eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyCo się stało z moim smardzem?Re: Co się stało z moim smardzem?
  • Data: 2015-05-30 20:16:07
    Temat: Re: Co się stało z moim smardzem?
    Od: "Dirko" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
    news:556845c8$0$8369$65785112@news.neostrada.pl...

    > W zeszłym roku w maju był, gdzieś tak w połowie. Nic z nim nie robiłam,
    > pozwoliłam mu naturalnie zakończyć żywot. W tym roku doglądam tego
    > miejsca, a tu nic i nic. Czy jeszcze noce za zimne? Czy raczej już się nie
    > pojawi?
    >
    Hejka. Ponieważ na naszym trawniku w zeszłym roku wyrosło kilka
    maślaczków poczułem się sprowokowany Twoim postem do zasięgnięcia informacji
    w temacie grzybowym.
    "Smardze rosną w tej chwili u ludzi, którzy urządzają sobie ogrody z
    iglakami i sypią korę. Na tej korze następnego roku pojawiają się ogromne
    ilości tych grzybów. Po dwóch latach znikają, grzybnia przyczaja się i czeka
    na kolejny bodziec... Grzyby przez dziesiątki lat mogą nie tworzyć
    owocników, aż raptem następuje ich wysyp." http://www.wiz.pl/8,636.html
    "Grzybnia może rosnąć pod ziemią wiele lat, do wytworzenia owocnika
    potrzebny jest bodziec przesyłany przez roślinę - gospodarza. Naukowcy nadal
    nie wiedzą, jaka substancja pełni tę funkcję. "Wiedza i życie" z 2006 roku.

    Pozdrawiam mykofilnie Ja...cki
    PS Udaje się hodować dwie grupy grzybów: degradujące materiał roślinny -
    drewno, trociny, słomę - są to boczniaki i grupa gatunków azjatyckich, np.
    twardziak jadalny. Druga grupa rozkłada substancje organiczne - do niej
    należy pieczarka, pierścieniaki, czernidłaki kołpakowate i chętnie hodowane
    w Tajlandii pochwiaki.
    Największe kłopoty sprawia trzecia grupa grzybów, która jest
    najsmaczniejsza, czyli grzyby mikoryzowe. Udaje się dobrze tylko trufla. Jej
    grzybnią szczepi się sadzonki dębów i po kilku latach pod znaczną częścią
    drzew widać po jednej, dwie sztuki. Całkiem źle jest z grzybami lubianymi w
    Polsce: prawdziwkami, kurkami, kozakami czerwonymi... Tu jak w grze w
    totolotka: szansa uzyskania w kilka lat prawdziwka czy maślaka ze
    szczepionek mikoryzowych sprzedawanych przez różne firmy jest jak jeden do
    stu. Za mało wiemy, co powoduje mikoryzę pełną, z wytworzeniem owocnika
    włącznie, a co decyduje, że metoda zawodzi.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1