eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyWino z własnych winogron › Re: Wino z własnych winogron
  • Data: 2021-10-28 10:04:57
    Temat: Re: Wino z własnych winogron
    Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Tomasz <j...@g...com> wrote:
    > Z własnych winogron postanowiłem zrobić wino.
    > Znalazłem jakiś przepis w internecie gdzie zalecano na 10 kg
    > owoców dawać 5 l wody i 3 kg cukru.
    > Z winogron wycisnąłem sok i dolałem zalecany syrop.
    > W cieczy przeznaczonej do fermentacji było niestety ok. 30%
    > cukru.
    > Byłem przekonany że w tej ilości cukru nic nie zafermentuje,
    > jednak po dwóch dniach fermentacja ruszyła pełną parą.
    > Po tygodniu fermentacja prawie ustała, zmierzyłem cukier i
    > jest jeszcze 10%.
    > Takie wino będzie za słodkie a drożdże już się duszą w alkoholu.
    > Poradźcie mi co zrobić aby resztę cukru drożdże jeszcze
    > przerobiły?
    > Może dolać odpowiednią ilość czystej wody?


    SOKU dolej. Z winogron. Może być sok z wodą w proporcji jak w przepisie.
    Rozcieńczysz alkohol. Drożdże ruszą i zjedzą cukier.


    --
    XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
    https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
    t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
    J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1