-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 21 May 2018 19:44:41 +0200
From: collie <c...@v...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:7.0.1) Gecko/20110929 Thunderbird/7.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: sprawa z miodem
References: <5afd2854$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@g...com>
In-Reply-To: <d...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 12
Message-ID: <5b03058a$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.7.206.114
X-Trace: 1526924682 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 605 83.7.206.114:52762
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241542
[ ukryj nagłówki ]W dniu 21.05.2018 09:18, i...@g...pl pisze:
> Jeśli miód fermentuje, to znaczy że jest niedojrzały. Czyli był za wcześnie
odebrany z ula, tzn. zanim pszczoły zdążyły go odparować i poszyć (pokryć wierzch
komórek woskiem). Jeśli dodatkowo pszczelarz (zwłaszcza amator) nie oddzielił miodni
od rodni, to wśród komórek z miodem mogły być komórki z czerwiem, który został
odwirowany razem z miodem, zanieczyszczając go białkową treścią, co (nawet mimo
cedzenia i filtracji) przyspiesza i potęguje psucie. W takim zabiałczonym,
niedojrzałym czyli zbyt rozwodnionym miodzie można wtedy spotkać namnożone bakterie
botulinowe.
Nie wymądrzaj się. Miodu nic się nie ima - pod warunkiem, że zawiera odpowiednią
ilość cukru. Nie bez powodu przecież cukier służy też do utrwalania żywności
(vide kandyzacja owoców), gdzie wystarczy 80% zawartość cukru w produkcie, by
bakterie, drożdże i inne robaczki zostawiły taki produkt w spokoju. Jeśli więc
miód skwaśniał, spleśniał, przefermentował, zjełczał czy w inny sposób zaśmierdł,
to nie jest to wina biednych pszczół, które obrabowano z miodu, ale wina
nieuczciwego pszczelarza (lub miodowego pośrednika, który ten miód zafałszował
tak, że nie zawiera już co najmniej 80% cukru.
Następne wpisy z tego wątku
- 21.05.18 21:28 i...@g...pl
- 21.05.18 23:12 collie
- 23.05.18 17:19 i...@g...pl
Najnowsze wątki z tej grupy
- Cięcie wysokich tui
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
Najnowsze wątki
- 2025-07-16 deltaT w pompie ciepla
- 2025-07-14 Wkłady do zniczy...
- 2025-07-08 Re: Pożar w Ząbkach a polscy dyletanci
- 2025-07-07 Re: Ząbki się spaliły jak wiejskie, drewniane stodoły sprzed 50 lat
- 2025-07-06 Kup szybko nową ładowarkę do smartfona
- 2025-07-04 Architektura IIIRP: Wyjątkowa, a prymitywniejsza niż stodoła pod zaborami
- 2025-06-26 Inwentaryzacja budynku
- 2025-06-26 Traktorek do trawy na prund
- 2025-06-21 Listwa przypodłogowa pod kominek
- 2025-06-19 Czy ołowiane perowsiki, drukowane na folii to był fake ?
- 2025-06-18 Zakaz używania Kreta
- 2025-06-04 Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- 2025-06-03 Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- 2025-06-03 Domy w Japonii za 3000 zł
- 2025-05-24 Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii