eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyA może bataty? › Re: A może bataty?
  • Data: 2018-09-28 16:54:00
    Temat: Re: A może bataty?
    Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu piątek, 28 września 2018 12:54:09 UTC+2 użytkownik Lisciasty napisał:
    > A jest na to jakiś fajny przepis? Bo jadłem chyba raz i nie zachwyciło mnie,
    > ale może było jakoś źle zrobione...

    Pewnie źle zrobione :-)
    Ja na początku też nie polubiłam.
    Teraz się rozsmakowałam.
    Na przykład DUSZĘ jako jeden ze składników "leczo" z cukinią i papryką (BEZ
    pomidorów)- tzn. na oleju lekko podsmażam kiełbasę i boczek normalnie jak do leczo,
    wrzucam cebulę razem z pokrojonymi w dosyć grube półplasterki batatami i chwilę
    podsmażam aż bataty lekko zmiękną, dorzucam cukinię i paprykę, chwilę podsmażam
    razem. Doprawiam czym lubię - i duszę wszystko razem pod przykryciem, aż wszystko
    będzie miękkie. Można lekko podlać wodą/bulionem. Dusić do miękkości i odparowania
    ew. sosu. Nie zagęszczam mąką ani niczym innym - bataty same dadzą gęstość.
    Inny sposób - osolone i pokrojone w grube półplasterki bataty gotuję na parze z
    innymi warzywami (dużo kolorowych warzywek, też osolonych - brokuły, strączki
    fasolki/groszku, młoda cukinia i kalarepka w półplasterkach). Do tych warzyw robię
    sos serowy na bazie słodkiej śmietanki 18%, którą zagotowuję ze startym serem
    (mozarella plus parmezan) i czosnkiem plus pół kostki rosołku Knorr i szczypta cukru,
    gałki muszkatołowej i białego pieprzu koniecznie. Do tego jeszcze jakaś rybka albo
    mięso. Pychota!
    Resztę masz w necie - zapiekanki, zupy, frytki, placki... Czego dusza zapragnie :-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1