eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domZupki z torebki. › Re: Zupki z torebki.
  • Data: 2015-02-17 22:07:04
    Temat: Re: Zupki z torebki.
    Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Tue, 17 Feb 2015 12:49:28 -0800 (PST), k...@g...com
    napisał(a):

    > W dniu wtorek, 17 lutego 2015 21:41:33 UTC+1 użytkownik XL napisał:
    >> Dnia Tue, 17 Feb 2015 21:02:58 +0100, Przesmiewca napisał(a):
    >>
    >>> k...@g...com napisał(a):
    >>>
    >>>>Wyglądała na zwykłą. Jakiś profesor od jedzenia omówił skład zupy z torebki. I
    nic tam nie znalazł takiego co może zaszkodzić
    >>>
    >>> Zamiast pierdolic farmazony po grupach, idz do sklepu, wez do reki pare zupek i
    poczytaj sklady. To
    >>> nawet producenci nie ukrywaja, co dodaja, no ale to przeciez mowi "jakis"
    profesor, co tam wiedzą
    >>> producenci. Ale pewnie jak jedna zupka nie miala chemi, to innych producentow
    przeciez tez nie moze
    >>> miec.
    >>>
    >>> A tak powazniej pare lat temu na sieci byl filmik pokazujacy czas trawienia
    makaronu z zupy
    >>> tradycyjnej i tej z torebki - oba pokarmy powedrowaly do zoladka z miniaturowymi
    kamerami.
    >>> Na yt pewnie gdzies lezy ten material, to sobie mozna zobaczyc wartosc tego
    produktu.
    >>>
    >>>> Czytam a to E to antyzbrylacz taki sam jak w zwykłej mące.
    >>>
    >>> Do maki sa jeszcze dodawane srodki przeciwplesniowe, nie tylko antyzbrylacze.
    >>> A dodatkow do skladnikow uzytych do zrobienia produktu producent
    >>> w mysl prawa junii nie musi wymieniac.
    >>
    >> 100/100
    >
    > To twoje i przygłupcy IQ

    Idź ty już do tych swoich torebkowych zupek, boś już tak durny, że
    potwierdzasz sobą spożycie glutasoli, a jest szansa, że wkrótce glutaminian
    spowoduje, iż nie naciśniesz nawet celnie klawisza.
    Juz wiadomo, od czego ten polski naród tak na potęgę głupieje:

    "Glutamina (kwas glutaminowy) jest naturalnie występującym aminokwasem
    znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego
    naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. W 1908 r.
    japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy ? wodorostu ?
    kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale
    podkreśla intensywność innych.
    E 621 = glutaminian sodu

    Glutaminian sodu dziś syntetyzowany jest chemicznie ? szybko rozpowszechnił
    się jako przyprawa znana ?istotą smaku?. Obecnie stosuje się go w coraz
    większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.
    Dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.

    W ciągu roku produkuje się 400 tysięcy ton glutaminianu sodu, a znajdziemy
    go w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach,
    mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej,
    zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w
    produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.

    Glutaminian sodu nie jest obojętny dla układu nerwowego.

    Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z
    najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów
    w centralnym systemie nerwowym. Jednak jego stężenie jest bardzo małe
    (poniżej 8-12 ?M). Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost
    stężenia neuroprzekaźnika ? wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W
    zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej
    może doprowadzić do jej śmierci."

    http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1