eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyPamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
  • Data: 2012-10-08 12:01:06
    Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
    Od: "michalek" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    Użytkownik "4CX250" <t...@p...ornet.pl> napisał w wiadomości
    news:5072989f$0$26701$65785112@news.neostrada.pl...
    > Użytkownik "Jacek" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
    > news:50728eda$0$1314$65785112@news.neostrada.pl...
    >>W dniu 2012-10-08 10:08, 4CX250 pisze:
    >>> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
    >>> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
    >>> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
    >>>
    >> Spróbuj dodać trochę białka kurzego, powinno pomóc w sklarowaniu.
    >> Zrób próbę w szklance, albo butelce i poczekaj dobę.
    >> Jacek
    >
    > Coś o tym czytałem, ale nie wiem jak to się odbije na smaku i trwałości
    > wina.
    >
    > Marek


    Kiedyś kiedy zrobiłem wino z jabłek (sok wyciskany sokowirówką miał
    bardzo dużo osadów) to też nie było klarowne. Ani troszkę.
    I zdecydowanie za kwaśne (nie piszę o braku cukru tylko o nadmiarze kwasu).
    Ponieważ mało mi na nim zależało, to je takie zostawiłem, w gąsiorze.
    I autentycznie o nim zapomniałem.
    Kiedy przypomniałem sobie o nim po prawie 2 latach, było idealnie klarowne,
    pięknie delikatnie słomkowe, a w smaku... trudno opisać.
    Wytrawne, z odpowiednią kwasowością, długim posmakiem (nie będę tu
    wymyślał poezji jakie niektórzy wypisują przy winach)
    Miałem skojarzenia jedynie z dobrymi rieslingami jakie niegdyś pijałem.
    m


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1