eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyPamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
  • Data: 2012-10-08 18:40:57
    Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
    Od: "4CX250" <tarnusmtv@poćta.łonet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:5072eefe$0$26684$65785112@news.neostrada.pl...
    >
    > Użytkownik "4CX250" <t...@p...ornet.pl> napisał w wiadomości
    > news:50728a0f$0$1228$65785112@news.neostrada.pl...
    >> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
    >> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
    >> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
    >
    > Nie będzie raczej klarowne. Też robilem wino z jabłek i nie sklarowalo
    > się. Teraz mam wino z jabłek w balonie gdzie sok był wyciskany prasą.
    > Ciekaw jestem czy też się nie sklaruje. Możesz spróbować żelatyny. Jednak
    > ja bym tak zostawił. Ale że jest gęstawe to trochę dziwne.

    Wydaje mi się że za mało wody dolałem i stąd takie gęstawe. Ten sok był od
    początku gęsty jak ulepek.

    Co do klarowności to właśnie przed chwilą znów zlałem z nad osadu ale nadal
    brakuje mi do klarowności naprawdę sporo.
    No nic, daję mu czas do grudnia, jak nie to pójdzie na %%%.
    Aaa jeszcze jedno, zastanawiam się czy aby nie ubić resztek drożdży dodając
    pirosiarczanu. Wolałbym tego uniknąć jak dotychczas w robionych winach ale
    obawiam się że coś się może dziać z nim dziwnego.

    Marek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1