eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRekuperacja i okap kuchenny.Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
  • X-Received: by 2002:a17:902:f803:b0:1cc:47d4:4936 with SMTP id
    ix3-20020a170902f80300b001cc47d44936mr232973plb.1.1699667716335; Fri, 10
    Nov 2023 17:55:16 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a17:902:f803:b0:1cc:47d4:4936 with SMTP id
    ix3-20020a170902f80300b001cc47d44936mr232973plb.1.1699667716335; Fri, 10
    Nov 2023 17:55:16 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!3.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.
    usenet.blueworldhosting.com!peer01.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwin
    ds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-gro
    ups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 10 Nov 2023 17:55:15 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <1...@m...org>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com;
    posting-host=2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98;
    posting-account=jnRHMAoAAACB5EawItMhNTZMy_yOF2XE
    NNTP-Posting-Host: 2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98
    References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
    <8...@g...com>
    <uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
    <6...@g...com>
    <e...@g...com>
    <3...@g...com>
    <uiit67$1rn$3$Robert_W@news.chmurka.net> <2t2oqbyw0gfl$.dlg@myjk.org>
    <uil053$1rm$4$Robert_W@news.chmurka.net> <dfzbzl6v6poq$.dlg@myjk.org>
    <f...@g...com>
    <1...@m...org>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <a...@g...com>
    Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
    From: "ptoki (ptoki)" <s...@g...com>
    Injection-Date: Sat, 11 Nov 2023 01:55:16 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 5844
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593245
    [ ukryj nagłówki ]

    On Friday, November 10, 2023 at 3:54:56 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
    > Fri, 10 Nov 2023 12:43:24 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
    > > On Friday, November 10, 2023 at 1:26:01 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
    > >> Fri, 10 Nov 2023 11:26:17 +0100, Robert Wańkowski
    > >>> To co się dzieje z tym tłuszczem, który uwalniany jest z wnętrza gara w
    > >>> takiej samej ilości przy indukcji i gazie?
    > >> To wynika właśnie ze specyfiki przekazywania ciepła, przy gazie ściany
    > >> gara/patelni ogrzewane płomieniem powodują większe parowanie a konwekcja
    > >> wymiata je w górę -- przy indukcji, gdzie grzeje głównie denko a ścianki
    > >> ogrzewają się tylko pośrednio, nie ma tego efektu. Ja mam w całości stalowe
    > >> garnki (Tefal) z doczepianą rączką, ale po odgrzaniu zupy mogę ganek złapać
    > >> od góry za krawędź i jest ledwo ciepły, czego nie ma opcji zrobić przy
    > >> grzaniu na gazie.
    > >>
    > >
    > > Zalezy jak duzy garnek w stosunku do palnika. W praktyce jak dobrany
    > > dobrze to roznicy miedzy gazem a indukcja w tym co opisujesz duzej nie
    > > ma.
    > Używam naprzemiennie gazu i indukcji więc mam porównanie -- za każdym razem
    > łapię się na tym, że indukcja 3x szybciej grzeje i notorycznie albo coś na
    > niej wykipię albo przypalę, a nie korzystam w indukcji z boostera. Jeśli to
    > samo chcę osiągnąć na gazie, to muszę przewymiarować gaz w stosunku do
    > wielkości gara. Najmniejszy palnik gazowy używam tylko gdy muszę podtrzymać
    > "pyrkanie", w przeciwnym razie, i to jest 90%, używam największych
    > palników. Jak chcę dobrać palnik do garnka to mijają wieki zanim się
    > zagrzeje, a ścianki garnka i tak są parzące, co tylko pokazuje ile strat
    > idzie bokiem. Jeśli twierdzisz inaczej, to znaczy że w życiu z indukcji nie
    > korzystałeś -- może ze zwykłej grzałki, ceramicznej stąd te absurdalne
    > wnioski.

    Zdefiniuj jaka jest roznica w tym aspekcie miedzy indukcja a ceramika czy stara plyta
    grzejna elektryczna. Poza szybkoscia grzania bo elektryka starej daty byla wolna
    okrutnie (duza bezwladnosc),
    Ale w aspekcie brudzenia nie powinno byc roznic.
    Na elektryce gotowalismy od dawna, potem gaz potem znowu elektryka.
    Wiecej problemow z brudem tluszczem bralo sie z tego co bylo gotowane a nie na czym.

    Najbardziej sie zdziwilem jak w szopie gdzie byl tylko elektryczny piec i gotowane
    byly glownie kartofle i sruta zbozowa sciany i sufit byly tluste. Bez gazu, same
    rosliny nie tluste. Da sie.

    > > Wrecz czasem moze byc odwrotnie bo ciag cieplego powietrza z gazu moze
    > > powodowac ze ta tlusta para z garnka wroci spowrotem do niego
    > Jak może powodować, przy tak ogromnej konwekcji od płomienia, że coś wróci
    > go garnka (zresztą co to za przyjemność jeść przypalony tłuszcz, kurz

    https://www.youtube.com/watch?v=oEkiDsVGr9c
    Tak jak tu.

    Zreszta ta konwekcja w dobrze dopasowanym garnku nie bedzie az taka duza.

    > etc.), skoro nawet przy małym gazie można się oparzyć, albo wręcz opalić
    > włochy na dłoni, trzymając łapę z boku garnka na gazie.

    Za maly garnek.

    > > albo zostanie w centrum tego strumienia powietrza i trafi do okapu.
    > Przy takiej dużej konwekcji okap wszystkiego nie wciągnie.

    Wciagnie, usiadz i poobserwuj co sie z para dzieje. Tyle ze wiele okapow jest po
    prostu za plytkich a ludzie nie odklapuja tego dodatkowego daszku.

    > > W praktyce roznice sa nieduze.
    > Ja widzę kosmiczną różnicę.
    >

    To nie znaczy ze roznica bierze sie z tego co myslisz.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1