eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyA może bataty? › Re: A może bataty?
  • X-Received: by 2002:a81:7bd7:: with SMTP id w206-v6mr169329ywc.3.1538146509726; Fri,
    28 Sep 2018 07:55:09 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a81:7bd7:: with SMTP id w206-v6mr169329ywc.3.1538146509726; Fri,
    28 Sep 2018 07:55:09 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!4.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.
    iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!m93-v6n
    o991287qte.0!news-out.google.com!k67-v6ni1201qte.1!nntp.google.com!m93-v6no9912
    79qte.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Date: Fri, 28 Sep 2018 07:55:09 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <4...@g...com>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=79.185.3.123;
    posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
    NNTP-Posting-Host: 79.185.3.123
    References: <0...@g...com>
    <f...@g...com>
    <4...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <5...@g...com>
    Subject: Re: A może bataty?
    From: i...@g...pl
    Injection-Date: Fri, 28 Sep 2018 14:55:09 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 37
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241772
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu piątek, 28 września 2018 16:54:01 UTC+2 użytkownik i...@g...pl napisał:
    > W dniu piątek, 28 września 2018 12:54:09 UTC+2 użytkownik Lisciasty napisał:
    > > A jest na to jakiś fajny przepis? Bo jadłem chyba raz i nie zachwyciło mnie,
    > > ale może było jakoś źle zrobione...
    >
    > Pewnie źle zrobione :-)
    > Ja na początku też nie polubiłam.
    > Teraz się rozsmakowałam.
    > Na przykład DUSZĘ jako jeden ze składników "leczo" z cukinią i papryką (BEZ
    pomidorów)- tzn. na oleju lekko podsmażam kiełbasę i boczek normalnie jak do leczo,
    wrzucam cebulę razem z pokrojonymi w dosyć grube półplasterki batatami i chwilę
    podsmażam aż bataty lekko zmiękną, dorzucam cukinię i paprykę

    świeżą i w proszku, plus chilli suszone i czosnek

    > , chwilę podsmażam razem. Doprawiam czym lubię - i duszę wszystko razem pod
    przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Można lekko podlać wodą/bulionem. Dusić do
    miękkości i odparowania ew. sosu. Nie zagęszczam mąką ani niczym innym - bataty same
    dadzą gęstość.
    > Inny sposób - osolone i pokrojone w grube półplasterki bataty gotuję na parze z
    innymi warzywami (dużo kolorowych warzywek, też osolonych - brokuły, strączki
    fasolki/groszku, młoda cukinia i kalarepka w półplasterkach). Do tych warzyw robię
    sos serowy na bazie słodkiej śmietanki 18%, którą zagotowuję ze startym serem
    (mozarella plus parmezan) i czosnkiem plus pół kostki rosołku Knorr i szczypta cukru,
    gałki muszkatołowej i białego pieprzu koniecznie. Do tego jeszcze jakaś rybka albo
    mięso. Pychota!
    > Resztę masz w necie - zapiekanki, zupy, frytki, placki... Czego dusza zapragnie :-)

    j.w.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1