eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domZupki z torebki. › Re: Zupki z torebki.
  • X-Received: by 10.140.105.52 with SMTP id b49mr203312qgf.12.1424207419478; Tue, 17
    Feb 2015 13:10:19 -0800 (PST)
    X-Received: by 10.140.105.52 with SMTP id b49mr203312qgf.12.1424207419478; Tue, 17
    Feb 2015 13:10:19 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!peer03.iad.highwind
    s-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!j7no1189302qaq
    .1!news-out.google.com!n6ni8qar.0!nntp.google.com!j7no1189300qaq.1!postnews.goo
    gle.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Date: Tue, 17 Feb 2015 13:10:19 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <v3xjx1yfy2xe$.1mgb3cbqjle1c$.dlg@40tude.net>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=46.113.199.224;
    posting-account=8M0CvAkAAAB7M_iEIKzZJBrD5I452jG9
    NNTP-Posting-Host: 46.113.199.224
    References: <d...@g...com>
    <xoigjxlqrbbo$.l9ox60e0uzgx.dlg@40tude.net>
    <d...@g...com>
    <f...@4...com>
    <z9jsl6o9c2ce$.i8pcnjelx485.dlg@40tude.net>
    <5...@g...com>
    <v3xjx1yfy2xe$.1mgb3cbqjle1c$.dlg@40tude.net>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <b...@g...com>
    Subject: Re: Zupki z torebki.
    From: k...@g...com
    Injection-Date: Tue, 17 Feb 2015 21:10:19 +0000
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 5267
    X-Received-Body-CRC: 1556886306
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:139212
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu wtorek, 17 lutego 2015 22:07:04 UTC+1 użytkownik XL napisał:
    > Dnia Tue, 17 Feb 2015 12:49:28 -0800 (PST), k...@g...com
    > napisał(a):
    >
    > > W dniu wtorek, 17 lutego 2015 21:41:33 UTC+1 użytkownik XL napisał:
    > >> Dnia Tue, 17 Feb 2015 21:02:58 +0100, Przesmiewca napisał(a):
    > >>
    > >>> k...@g...com napisał(a):
    > >>>
    > >>>>Wyglądała na zwykłą. Jakiś profesor od jedzenia omówił skład zupy z torebki. I
    nic tam nie znalazł takiego co może zaszkodzić
    > >>>
    > >>> Zamiast pierdolic farmazony po grupach, idz do sklepu, wez do reki pare zupek i
    poczytaj sklady. To
    > >>> nawet producenci nie ukrywaja, co dodaja, no ale to przeciez mowi "jakis"
    profesor, co tam wiedzą
    > >>> producenci. Ale pewnie jak jedna zupka nie miala chemi, to innych producentow
    przeciez tez nie moze
    > >>> miec.
    > >>>
    > >>> A tak powazniej pare lat temu na sieci byl filmik pokazujacy czas trawienia
    makaronu z zupy
    > >>> tradycyjnej i tej z torebki - oba pokarmy powedrowaly do zoladka z
    miniaturowymi kamerami.
    > >>> Na yt pewnie gdzies lezy ten material, to sobie mozna zobaczyc wartosc tego
    produktu.
    > >>>
    > >>>> Czytam a to E to antyzbrylacz taki sam jak w zwykłej mące.
    > >>>
    > >>> Do maki sa jeszcze dodawane srodki przeciwplesniowe, nie tylko antyzbrylacze.
    > >>> A dodatkow do skladnikow uzytych do zrobienia produktu producent
    > >>> w mysl prawa junii nie musi wymieniac.
    > >>
    > >> 100/100
    > >
    > > To twoje i przygłupcy IQ
    >
    > Idź ty już do tych swoich torebkowych zupek, boś już tak durny, że
    > potwierdzasz sobą spożycie glutasoli, a jest szansa, że wkrótce glutaminian
    > spowoduje, iż nie naciśniesz nawet celnie klawisza.
    > Juz wiadomo, od czego ten polski naród tak na potęgę głupieje:
    >
    > "Glutamina (kwas glutaminowy) jest naturalnie występującym aminokwasem
    > znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego
    > naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. W 1908 r.
    > japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy ? wodorostu ?
    > kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale
    > podkreśla intensywność innych.
    > E 621 = glutaminian sodu
    >
    > Glutaminian sodu dziś syntetyzowany jest chemicznie ? szybko rozpowszechnił
    > się jako przyprawa znana ?istotą smaku?. Obecnie stosuje się go w coraz
    > większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.
    > Dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.
    >
    > W ciągu roku produkuje się 400 tysięcy ton glutaminianu sodu, a znajdziemy
    > go w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach,
    > mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej,
    > zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w
    > produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.
    >
    > Glutaminian sodu nie jest obojętny dla układu nerwowego.
    >
    > Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z
    > najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów
    > w centralnym systemie nerwowym. Jednak jego stężenie jest bardzo małe
    > (poniżej 8-12 ?M). Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost
    > stężenia neuroprzekaźnika ? wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W
    > zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej
    > może doprowadzić do jej śmierci."
    >
    > http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/

    Nie musisz udowadniać po raz kolejny że jesteś idiotka.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1