eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domindukcyjka › Re: indukcyjka
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
    From: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: indukcyjka
    Date: Sat, 5 May 2012 08:22:14 +0200
    Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
    Lines: 23
    Message-ID: <jo2gur$do1$1@news.task.gda.pl>
    References: <jnue1h$91i$1@node2.news.atman.pl> <jnv9as$q6o$1@inews.gazeta.pl>
    <jo1g63$git$1@node2.news.atman.pl>
    <19fqddosuchyj$.nbgz5k63w19c$.dlg@40tude.net>
    <jo1km8$es$1@inews.gazeta.pl>
    NNTP-Posting-Host: lzu117.internetdsl.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.task.gda.pl 1336198940 14081 95.50.150.117 (5 May 2012 06:22:20 GMT)
    X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 5 May 2012 06:22:20 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:133136
    [ ukryj nagłówki ]

    kogutek wrote:
    > Guzik prawda. Cewka w płycie i dno naczynia to nic innego niż
    > transformator praktycznie bez rdzenia. Przekazywana moc silnie zależy
    > od stopnia sprzęgnięcia dwóch uzwojeń. A sprzęgnięcie zależy od
    > bardzo wielu czynników. Jednym z nich jest wielkość dna. Od nie
    > przykrytej dnem części cewki jest zbyt daleko do garnka żeby mógł być
    > grzany z jakąś sensowną mocą. Przez tą nie przykrą częścią cewki
    > płynie taki sam prąd jak pod przykrytą dnem. Nie przykryta część
    > cewki generuje straty. Jak zrezygnowaliśmy z gazu to zastanawiałem
    > się czy nie kupić płyty indukcyjnej. Już byłem bliski pomimo że w
    > danych technicznych producenci podawali sprawność na granicy 75-80%.
    > Taką sprawność uzyskiwali w laboratorium przy idealnie dobranych
    > garnkach i patelniach. Trafiła mi się prawie darmo nowa płyta z
    > płytkami oporowymi. Jak nauczyliśmy się na niej gotować to nic innego
    > nie chcę. Płyta indukcyjna ma na pewno wiele zalet. Łatwo umyć,
    > ładniejsza. Ale pod względem sprawności, czyli ile kosztuje gotowanie
    > uważam że ustępuje archaicznej płytce oporowej.

    przestań ze w końcu propagować tutaj swoje konfabulacje na różne tematy...

    teraz raczysz otoczenie swoimi wyobrażeniami na temat kuchni indukcyjnych.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1