eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dom › Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 34

  • 1. Data: 2009-04-28 14:45:51
    Temat: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: Rafal M <r...@g...com>

    Witam

    Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).

    Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
    garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
    ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.

    Po googlalem troche i znalazlem opis, ze podobno takiego przypalania
    nie da sie uniknac?


    Pozdrawiam
    Rafal


  • 2. Data: 2009-04-28 20:49:26
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: "Jan Werbinski" <j...@j...com>

    Uzytkownik "Rafal M" <r...@g...com> napisal w wiadomosci
    news:cacf308d-888c-41d2-b791-274d258bed89@s38g2000pr
    g.googlegroups.com...
    > Witam
    >
    > Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
    >
    > Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
    > garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa


    Uzyj zwyklego garnka.

    --
    Jan Werbinski O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


  • 3. Data: 2009-04-28 22:10:29
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: i...@g...pl

    On 28 Kwi, 16:45, Rafal M <r...@g...com> wrote:
    > Witam
    >
    > Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
    >
    > Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
    > garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
    > ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.

    Nie wsypuj ryżu do suchego garnka, dolewając po tym wodę - zawsze
    nalej przynajmniej trochę wody najpierw.
    Jeśli jest tam jakaś możliwość regulacji temperatury, po osiągnięciu
    maksimum zmniejsz temperaturę.


  • 4. Data: 2009-04-28 22:13:52
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: "Panslavista" <p...@w...pl>

    Użytkownik <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:cbb1d8aa-040c-4fc1-995e-d2d493631d8f@s1g2000prd
    .googlegroups.com...
    On 28 Kwi, 16:45, Rafal M <r...@g...com> wrote:
    > Witam
    >
    > Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
    >
    > Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
    > garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
    > ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.

    Nie wsypuj ryżu do suchego garnka, dolewając po tym wodę - zawsze
    nalej przynajmniej trochę wody najpierw.
    Jeśli jest tam jakaś możliwość regulacji temperatury, po osiągnięciu
    maksimum zmniejsz temperaturę.

    Po co komu taki garnek? Przecież wystarczy zwykły aby ryż zagotować i
    wstawić do ciepłego piekarnika aby doszedł.
    Ja daję na dno trochę oleju - wliczam go do ilości wody, aby ryżu nie
    rozkleić.



  • 5. Data: 2009-04-29 06:16:10
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: "Mirek1275" <m...@o...pl>

    Uzytkownik "Rafal M napisal:

    > Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
    >
    > Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na
    > spodzie.........



    Witam!



    Mnie jeszcze nigdy nie przypalil sie ryz w takim garnku.

    Wsypuje ryz do suchego garnka, nastepnie plucze go dwukrotnie w cieplej
    prawie goracej wodzie, dalej zalewam ryz zimna woda "na oko" do centymetra
    ponad poziom ryzu.

    Zawsze po wylaczeniu sie garnka z pozycji gotowanie, to jest po ok. 20 min.
    mieszam krótko ryz dostarczona lopatka oddzielajac spodnia warstwe od
    teflonu.

    Stosuje przewaznie ryz jasminowy, który kupuje w 5 kg opakowaniach, ale i
    inny ryz gotuje jednakowo i nigdy nie ma niespodzianek.

    Nie wyobrazam sobie gotowania ryzu, który ma byc podany na talerzu w inny
    sposób niz w garnku do gotowania ryzu.



    Zycze smacznych dan z ryzem!

    Mirek1275


  • 6. Data: 2009-04-29 06:45:14
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: "Jacek" <m...@w...pl>

    Bos ulegl chlopie oglupiajacej reklamie.
    Garnek SPECJALNY do ryzu, specjalny do rosolu, do tego, smego itd.
    Specjalnosc tych wynalazków polega na tym, aby wiecej towaru sprzedac i
    tyle.
    Ale do rzeczy: wytnij krazek z blachy i wstaw na dno (wewnatrz oczywiscie) i
    nic sie nie bedzie przypalac. Blacha najlepiej nierdzewna, ostatecznie
    aluminiowa i koniecznie powinna miec w kilku miejscach zrobione wytloczenia
    (chocby przez stukniecie mlotkiem) albo nieduze otworki, aby pomiedzy blacza
    a dnem bylo miejsce na wode. Tak mialy robione szybkowary m.in. Kukta, o ile
    ktos pamieta te marke.
    Jacek



  • 7. Data: 2009-04-29 07:07:10
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: "dziobak" <dziobak-usun@hot..pl>


    Uzytkownik "Mirek1275" napisal
    >
    > Nie wyobrazam sobie gotowania ryzu, który ma byc podany na talerzu w inny
    > sposób niz w garnku do gotowania ryzu.


    jestes wymarzonym konsumentem :>

    pozdrawiam

    Dziobak



  • 8. Data: 2009-04-29 07:27:21
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: "Panslavista" <p...@w...pl>


    Użytkownik "Jacek" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:gt8t5o$ac2$1@atlantis.news.neostrada.pl...
    > Bos ulegl chlopie oglupiajacej reklamie.
    > Garnek SPECJALNY do ryzu, specjalny do rosolu, do tego, smego itd.
    > Specjalnosc tych wynalazków polega na tym, aby wiecej towaru sprzedac i
    > tyle.
    > Ale do rzeczy: wytnij krazek z blachy i wstaw na dno (wewnatrz oczywiscie)
    i
    > nic sie nie bedzie przypalac. Blacha najlepiej nierdzewna, ostatecznie
    > aluminiowa i koniecznie powinna miec w kilku miejscach zrobione
    wytloczenia
    > (chocby przez stukniecie mlotkiem) albo nieduze otworki, aby pomiedzy
    blacza
    > a dnem bylo miejsce na wode. Tak mialy robione szybkowary m.in. Kukta, o
    ile
    > ktos pamieta te marke.
    > Jacek

    To były wkładki do gotowania na parze...



  • 9. Data: 2009-04-29 10:15:04
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: "Mirek1275" <m...@o...pl>


    Użytkownik "dziobak" napisał:
    >
    > jestes wymarzonym konsumentem :>

    Nie, nie, nie :) nie ulegam łatwo reklamie.

    Ten sposób gotowania podpatrzyłem kiedyś u znajomego Wietnamczyka.



    Pozdrawiam :)



    Mirek1275


  • 10. Data: 2009-04-29 15:56:13
    Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
    Od: Rafal M <r...@g...com>

    On 29 Kwi, 08:16, "Mirek1275" <m...@o...pl> wrote:

    > Mnie jeszcze nigdy nie przypalil sie ryz w takim garnku.
    >
    > Wsypuje ryz do suchego garnka, nastepnie plucze go dwukrotnie w cieplej
    > prawie goracej wodzie, dalej zalewam ryz zimna woda "na oko" do centymetra
    > ponad poziom ryzu.
    >
    > Zawsze po wylaczeniu sie garnka z pozycji gotowanie, to jest po ok. 20 min.
    > mieszam krótko ryz dostarczona lopatka oddzielajac spodnia warstwe od
    > teflonu.



    Robie dokladnie tak samo... i sie przypala :/


    Pozdrawiam
    Rafal


strony : [ 1 ] . 2 ... 4


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1